Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu. Tajvanska Vlada tome se oštro protivi.      Foto: Reuters

Kina je u utorak nastavila vojne vježbe oko Tajvana, iako je prethodnog dana objavila da je "uspješno" završila vježbe.

Ratni brodovi Istočne pomorske komande Narodne oslobodilačke armije (PLA) nastavili su vojne vježbe oko Tajvana nakon što su završili najnovije "patrole i vježbe opkoljavanja otoka", objavio je lokalni engleski dnevnik “Global Times“.

Komanda istočnog fronta Narodnooslobodilačke vojske Kine, odgovorna za regiju u kojoj se nalazi Tajvan, objavila je 8. aprila da je započela zajedničku vojnu vježbu koja uključuje kopnene, zračne, pomorske i raketne snage oko ostrva.

Peking je u ponedjeljak saopćio da su njegove posljednje vojne vježbe koje okružuju Tajvan "strogo upozorenje tajvanskim secesionističkim snagama i njihovom dosluhu sa vanjskim snagama".

Tajvanska predsjednica osudila je vježbe i obećala da će raditi sa "Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama istomišljenicama" u suočavanju s, kako je kazala, "nastavljenim autoritarnim ekspanzionizmom".

Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu. Tajvanska Vlada tome se oštro protivi.

TRT Balkan / agencije