Navodi se da su u objavama na društvenim mrežama osuđivani kvalitet zaštitnih maski za lice, kompleta za testiranje i prvih vakcina koje su trebale da budu dostupne na Filipinima.       Foto: Reuters

"Tajna kampanja protiv vakcina koju su Sjedinjene Američke Države (SAD) vodile da diskredituju Kinu dokazuje da Washington stoji iza širenja lažnih informacija", saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

„Činjenice su u više navrata dokazale da su SAD dosljedno manipulisale društvenim medijima kako bi širile lažne informacije, zatrovale percepciju javnosti i ukaljale imidž drugih zemalja", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Ove primjedbe su odgovor na istraživanje u kojem se tvrdi da su SAD, na vrhuncu pandemije COVID-19, pokrenule kampanju da se suprotstave onome što smatraju rastućim utjecajem Kine na Filipinima.

Navodi se da su u objavama na društvenim mrežama osuđivani kvalitet zaštitnih maski za lice, kompleta za testiranje i prvih vakcina koje su trebale da budu dostupne na Filipinima - kineskog proizvođača Sinovac.

"Kampanja protiv kineske vakcine razotkriva stvarnu namjeru SAD-a da pokrene napade dezinformacijama protiv drugih zemalja", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da je slična tendencija između ostalog vidljiva i u omalovažavanju popularne inicijative “Pojas i put“.

"Ovo samo razotkriva licemjerje i hegemonističke težnje SAD-a, a ne njihovu 'veliku moć'“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja Filipina u nedjelju je saopštilo da je potrebno ispitati detalje iz izvještaja.​​​​​

TRT Balkan / agencije