Istakao je da su u nastajanju sigurne, pouzdane i kontrolisane tehnologije, ali je ukazao na to da su mnoge ekonomije u razvoju zaostale.             Foto: AA

Vještačka inteligencija (AI) je "zajedničko bogatstvo čovječanstva", ali nijedna zemlja nije sigurna od njenih rizika, upozorio je kineski premijer Li Qiang u četvrtak, obraćajući se na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji 2024. u Šangaju.

"Rizici koje donosi vještačka inteligencija su naši zajednički izazovi. Nijedna država ne može ostati izvan toga", upozorio je Li, pozivajući na produbljenu saradnju u upravljanju vještačkom inteligencijom i uspostavljanje "međunarodnog mehanizma s univerzalnim učešćem".

Istakao je da su u nastajanju sigurne, pouzdane i kontrolisane tehnologije, ali je ukazao na to da su mnoge ekonomije u razvoju zaostale.

Smatra da jaz u inteligenciji treba premostiti te je predložio zajednički rad među državama kako bi se podstaklo pravedno i otvoreno okruženje za razvoj AI.

Prema riječima Lija, oko 2,5 milijardi ljudi u svijetu nema pristup mreži, a mnoge zemlje u razvoju "nisu baš imale koristi od razvoja umjetne inteligencije".

"Vještačka inteligencija je zajedničko bogatstvo čovječanstva. Kinezi su oduvijek vjerovali da je pravi razvoj kada se svi zajedno razvijaju", poručio je kineski premijer.

Zamjenik ministra industrije i informacionih tehnologija Shan Zhongde rekao je da je broj AI kompanija u zemlji premašio 4.500.

Prema novom izvještaju agencije UN-a, izumitelji sa sjedištem u Kini podnose najveći broj patenata za generativnu umjetnu inteligenciju (GenAI).

GenAI omogućava korisnicima da razviju raznolik spektar sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i softverski kod.

"Razvoj AI je i velika prilika za svijet i veliki globalni izazov. Hitno je za sve zemlje da vode detaljne rasprave, izgrade konsenzus, iskoriste prilike i zajedno prevladaju izazove", rekao je Zhongde.

TRT Balkan / agencije