Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.           Foto: Reuters

Fudbaler turskog Galatasaraya Kerem Akturkoglu najoštrije je osudio ljudsku tragediju u Gazi koja je pod izraelskim napadima.

Turski reprezentativac je na društvenim mrežama skrenuo pažnju na dešavanja u Gazi.

"Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi ovo ugnjetavanje, silovanje i terorizam? Da li ljudska prava, život, imovina i dostojanstvo vrijede samo za jedan dio svijeta? O Bože, mi nismo u stanju da zaustavimo ovo zlo. Pomozi nam!", kazao je.

Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture u enklavi oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije