Palestinsko ministarstvo zdravlja izvijestilo je da je među 10 ubijenih "petogodišnja djevojčica, na meti izraelske okupacije".     Foto: AA

Turkiye i Katar oštro su osudili izraelsku "agresiju" na opkoljenu palestinsku enklavu Gazu, gdje je u zračnim napadima Tel Aviva ubijeno najmanje 10 ljudi, uključujući petogodišnju djevojčicu, i ranjeno 75 drugih, što je izazvalo salvu uzvratne raketne paljbe od boraca otpora.

Turkiye je u subotu rekla da je "neprihvatljivo da civili, uključujući djecu, gube živote u napadima". Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "uzdržanost i zdrav razum" usred porasta napetosti u regionu nakon smrtonosnih napada na blokiranu enklavu.

"Duboko smo zabrinuti zbog rastuće napetosti u regionu nakon napada. Ističemo potrebu da se ovi događaji okončaju prije nego što se pretvore u novu spiralu sukoba", navodi se.

Katar se također pridružio Turskoj osudi izraelskih napada na Palestince, pozivajući "međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi zaustavila ponovljene napade [izraelske] okupacije na civile, posebno žene i djecu".

Doha je ponovila svoj "čvrst" stav o pravdi palestinske stvari, legitimnim pravima palestinskog naroda i uspostavljanju njihove nezavisne države na granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Iran je izraelsku operaciju nazvao "brutalnim napadom" koji je rezultirao ubijanjem "komandanata otpora" i bespomoćnog palestinskog naroda.

Izaslanik UN-a za bliskoistočni mirovni proces rekao je da je "duboko zabrinut zbog tekuće eskalacije između palestinskih militanata i Izraela, uključujući današnje ciljano ubistvo vođe palestinskog Islamskog džihada unutar Gaze".

"U proteklih nekoliko sati, najmanje 10 Palestinaca je ubijeno u izraelskim zračnim napadima. Duboko sam ožalošćen izvještajima da je u tim napadima ubijeno petogodišnje dijete. Ne može biti opravdanja za bilo kakve napade na civile“, dodao je Tor Wennesland.

Egipat posreduje

U međuvremenu, izvori su rekli da Egipat radi na smirivanju najnovije eskalacije u Gazi.
Egipatski sigurnosni izvor rekao je novinskoj agenciji AFP u Gazi da posrednički napori Kaira traju od petka, kada je Izrael pokrenuo napade na, kako je rekao, mete Islamskog džihada.

Izraelski zvaničnici su se ranije osvrnuli na egipatsko posredovanje kada su informisali novinare o bombardovanju, dodajući da je u napadima poginulo 15 boraca.
Izraelski premijer Yair Lapid opisao je napade kao "preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne prijetnje" i najavio ubistvo Taysira al-Jabarija, koga je opisao kao zamjenika komandanta Islamskog džihada.

Islamski džihad je rekao da je izraelsko bombardovanje predstavljalo "objavu rata" prije nego što je pokrenulo "početni odgovor" od više od 100 raketa prema Izraelu.
Egipatski izvor je odvojeno rekao da bi delegacija Islamskog džihada mogla krenuti u Kairo kasnije u subotu.

Hamasov lider sa sjedištem u Dohi Ismail Haniyeh razgovarao je sa "egipatskim obavještajnim službama" o nasilju, navodi se u saopćenju Hamasa.

Ubijena petogodišnja djevojčica

Plamen je izbio u zgradi u glavnom gradu Gaze nakon prvog kruga napada, dok su ranjene Palestince evakuisali medicinari.

Palestinsko ministarstvo zdravlja izvijestilo je da je među 10 ubijenih "petogodišnja djevojčica, na meti izraelske okupacije".

Alaa Kaddum je imala ružičastu mašnu u kosi i ranu na čelu dok je njeno tijelo nosio njen otac na njenoj sahrani.

Stotine ožalošćenih okupilo se u gradu Gazi na sahrani Jabarija i drugih poginulih u zračnim napadima.

Svježi izraelski udari uslijedili su nešto više od godinu dana nakon 11-dnevnog rata između Izraela i Palestine u maju 2021. godine, u kojem je ubijeno najmanje 250 Palestinaca u Gazi i 13 u Izraelu, a ekonomija blokirane enklave uništena.

Egipat, historijski posrednik između Izraela i pokreta otpora u Palestini, pregovarao je o prekidu vatre koji je okončao borbe.

Uski pojas zemlje na kojem živi oko 2,3 miliona Palestinaca na površini od 365 kvadratnih kilometara – Gaza i dalje je blokirana od strane Izraela sa kopna, zraka i mora od 2007. godine.

TRT World