Novi val nasilja probudio je strah od još jednog rata u Gazi, 15 mjeseci nakon jednomjesečne eskalacije u kojoj je poginulo više od 260 ljudi.     Foto: Reuters

Pokret Islamski džihad je u međuvremenu uzvratio raketama na izraelsku ofanzivu. Na izraelske napade palestinski borci odgovorili su lansiranjem više od 400 raketa prema Izraelu. Većina ih je presretnuta, dok nema izvještaja o žrtvama u Izraelu.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je rano u nedjelju da su u izraelskim napadima dosad ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene, a broj ranjenih porastao je na 253.

Ashraf Al-Qudra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, kazao je da su zdravstvene službe u opasnosti od izraelskih napada te da imaju problema sa nedostatkom lijekova i sanitetskog materijala, dodajući da je vrlo očigledno da Izrael namjerno gađa civile.

Istakao je da se zdravstveni sistem u Gazi i ranije suočavao sa problemima zbog dugogodišnje izraelske blokade regije, te da se situacija dodatno pogoršala posljednjim izraelskim napadima.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak raspravlja o izraelskim napadima

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) sastat će se u ponedjeljak, 8. augusta, na zahtjev Palestine, kako bi raspravljalo o najnovijim izraelskim napadima na pojas Gaze.

Stalni predstavnik Palestine pri Ujedinjenim narodima (UN) Riyad Mansour kazao je da su razgovarali sa članovima UNSC-a kako bi pozitivno odgovorili na palestinski zahtjev da se zaustave i osude izraelski napadi i pruži međunarodna zaštita Palestincima.

Zvaničnica UN-a pozvala na hitno zaustavljanje eskalacije

Humanitarna koordinatorica UN-a na okupiranim palestinskim teritorijama Lynn Hastings pozvala je na hitan prekid eskalacije i nasilja u pojasu Gaze u jeku izraelskih zračnih napada na palestinski teritorij.

Hastings je istakla da je humanitarna situacija u Gazi već užasna i da se može samo pogoršati sa trenutnom eskalacijom.

"Neprijateljstva moraju prestati da bi se izbjeglo više smrti i povreda civila u Gazi i Izraelu", rekla je ona.

Ponovila je apel UN-a svim stranama na "trenutnu deeskalaciju i zaustavljanje nasilja da bi se izbjegle destruktivne posljedice, posebno za civile".

Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada

Palestinski pokret Islamski džihad potvrdio je u nedjelju da je u izraelskom zračnom napadu na pojas Gaze poginuo još jedan visoko rangiranih komandant tog pokreta.

“Brigade Al-Quds žale za vođom Khaledom Mansourom, članom našeg vijeća sigurnosti i komandantom južnog regiona (pojasa Gaze). On je jučer ubijen u izraelskom zračnom udaru”, navodi se u saopćenju ove palestinske grupe.

Brigade Al-Quds su naoružano krilo palestinskog Islamskog džihada, koji je u subotu odbacio prijedlog Egipta o uspostavljanju privremenog prekida vatre sa Izraelom.

“Sada je vreme da se odgovori na zločine okupatora”, poručili su iz Islamskog džihada.

Mansour je drugi visokorangirani član Islamskog džihada koji je ubijen u dva dana, nakon što je u petak poginuo komandant za regiju sjevera Taysir al-Jabari.

Izrael poručio da će ofanziva trajati koliko god bude potrebno

Izraelski premijer Yair Lapid izjavio je u nedjelju da će se vojna operacija u pojasu Gaze nastaviti "koliko god bude potrebno".

Dodao je da se zračni napadi u Gazi izvode na "razuman način kako bi se šteta za osobe koje nisu vojnici svela na minimum".

Istakao je da je ubistvo višeg komandanta Islamskog džihada Khaleda Mansoura u zračnom napadu u Gazi u subotu rezultat izraelskih obavještajnih i operativnih napora.

U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Benny Gantz rekao je da će izraelska vojska i obavještajna agencija za unutrašnju sigurnost Shin Bet nastaviti djelovati protiv pokreta Islamski džihad dok ne ukloni sve prijetnje za Izraelce.

U subotu je izraelska vojska također objavila da bi njena vojna ofanziva na Gazu mogla trajati sedmicu dana.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu.

Novi val nasilja probudio je strah od još jednog rata u Gazi, 15 mjeseci nakon jednomjesečne eskalacije u kojoj je poginulo više od 260 ljudi.

TRT Balkan / agencije