Vlasti Indonezije revidirale broj poginulih: U neredima poginulo 125 osoba

Vlasti Indonezije revidirale broj poginulih: U neredima poginulo 125 osoba

Incident se dogodio na stadionu u Malangu, a u stampedu je povrijeđeno još najmanje 320 osoba.
Većina žrtava je stradala u stampedu kada su navijači domaće ekipe Arema FC i rivala Persebaya Surabaya.     Foto: Reuters

Vlasti Indonezije revidirale su bilans stradalih u sinoćnjim neredima i stampedu na fudbalskom stadionu i objavile ispravku da je u tom incidentu smrtno stradalo najmanje 125, a ne 174 osobe kako je prethodno saopćeno.

Većina žrtava je stradala u stampedu kada su navijači domaće ekipe Arema FC i rivala Persebaya Surabaya sukobile kasno sinoć nakon što je domaća ekipa poražena rezultatom 3:2.

Incident se dogodio u gradu Malang u Istočnoj Javi, a šef indonezijske policije u provinciji Istočna Java Nico Afinta rekao je da su navijači FC Areme upali su na teren, a da je policija intervenirala suzavcima, što je izazvalo stampedo.

On je prethodno saopćio da su u neredima život izgubile 174, a da je povrijeđeno najmanje 320 osoba. Međutim, nekoliko sati kasnije je saopćio da je revidiranjem preliminarnih podataka utvrđeno da je broj umrlih 125, a da je do greške došlo jer su neka tijela brojana u više navrata.

Ministar sporta Zainudin Amali rekao je da će vlasti ponovo procijeniti sigurnost na fudbalskim utakmicama i razmotriti mogućnost da ne puštaju gledaoce na utakmice nakon ovog incidenta.

Snimci sa stadiona koji su podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju navijače, obučene u crveno i plavo, kako jurišaju na teren i sukobljavaju se sa snagama sigurnosti.

Afinta je rekao da među smrtno stradalim žrtvama ima i policajca.

Indonezijski fudbalski savez (PSSI) otkazao je sve utakmice sljedeće sedmice zbog tragedije i zabranio Arema FC da bude domaćin utakmica do kraja sezone.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo naredio je provedbu opsežne istrage o ovom incidentu. On je naredio da Fudbalski savez Indonezije obustavi fudbalska takmičenja dok se ne poprave sigurnosne procedure na stadionima.

TRT Balkan / agencije