Izraelski ratni avioni pokrenuli su vazdušne napade na to područje navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.     Foto: AA

Najmanje sedam osoba ubijeno je u izraelskom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze, saopštile su u nedjelju lokalne vlasti.

"Tijela sedam osoba, među kojima je dječak i dvije žene, izvučena su ispod ruševina zgrade koja je bila meta Izraela", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kojim upravlja Hamas Iyad al-Buzum.

Brigade Al-Quds objavile su da je Khaled Mansour, viši vođa grupe Islamski džihad ubijen u napadu.

U subotu naveče iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da su najmanje 24 Palestinca ubijena u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze od 5. avgusta.

Izraelski ratni avioni pokrenuli su vazdušne napade na to područje navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je poginuo u sukobu.

Broj ljudi koji su ubijeni u napadima koji Izrael od 5. augusta izvodi na blokirani Pojas Gaze, porastao je na 32.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je saopćenje o žrtvama izraelskih napada na Gazu u kojem se navodi su u napadima ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene.

Broj ranjenih porastao je na 253, iako nisu izneseni detaljniji podaci o težini povreda.
Ashraf Al-Qudra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, istakao je da su zdravstvene službe u opasnosti od napada te da imaju problema sa nedostatkom lijekova i sanitetskog materijala.

Naglasio je da stanje s terena pokazuje da Izrael namjerno gađa civile.

Dodao je da se zdravstveni sistem u Gazi suočavao sa problemima zbog dugogodišnje izraelske blokade regije, te da se situacija dodatno pogoršala posljednjim izraelskim napadima.

TRT Balkan / agencije