Autobusi su se vraćali čak poslije ponoći kako bi oponašali uslove za kasnonoćnu utakmicu Grupe B.      Foto: Reuters

Organizatori Svjetskog prvenstva poslali su 1.300 autobusa na ulice Dohe, glavnog grada Katara, na testiranje, kako su je nazvali, “jedne od najsloženijih transportnih operacija ikad izvedenih za međunarodni sportski događaj”.

"Ovo je najsloženija transportna operacija ikada izvedena za veliki sportski događaj", rekao je u četvrtak Ahmad al-Obaidly, glavni operativni direktor Mowasalata.

Mowasalat upravlja autobuskim i taksi uslugama u Kataru.

U prvom ispitivanju svojih godišnjih priprema, organizatori su oponašali raspored za najprometnije dane prvenstva, kada bi blizu 300.000 navijača moglo biti u Dohi u isto vrijeme.

Usred vrelih ljetnih vrućina, stotine klimatizovanih, ali uglavnom praznih autobusa, izvezeno je na stadione, stanice metroa i mjesta preuzimanja.

Na stanici metroa Al-Wakra, u predgrađu Dohe, više od 1.000 vozača Mowasalata pretvaralo se da su navijači kako bi ih prevezli do stadiona Al-Janoub, udaljenog pet kilometara.

Stadion Al-Bayt, na kojem će se prva utakmica održati 20. novembra, nema svoju metro-stanicu.

S obzirom na to da se očekuje da će više od milion ljudi doći u malu zaljevsku državu na turnir, vlada ne riskira s pripremama vrijednim više milijardi dolara.

A dovođenje fudbalskih navijača u grad i između osam stadiona obećava da će biti jedan od najvećih izazova.

'Nijedan navijač neće ostati'

Stotine autobusa bez putnika saobraćalo je 25 kilometara do najbliže stanice u novom gradu Lusail, kao što će saobraćati i kada budu odvozili navijače Engleske i SAD-a na utakmice.

Autobusi su se vraćali čak poslije ponoći kako bi oponašali uslove za kasnonoćnu utakmicu Grupe B.

"Želimo biti sigurni da naši planovi idu u pravom smjeru", rekao je Thani al-Zarraa, direktor operacija mobilnosti organizatora u Kataru.

Obaidly je rekao da je kupljeno 3.000 autobusa i da će ih biti više od 4.000 na ulicama za Svjetsko prvenstvo.

Kompanija je također udvostručila broj vozača na 14.000 za ovaj događaj. Većina je dovezena iz južne Azije i Afrike.

Oni su obučeni u "odbrambenoj vožnji" kako bi izbjegli opasnosti na putu i postoje "planovi za vanredne situacije" za problematične gledaoce, rekao je izvršni direktor.

Svaki autobus ima i pet CCTV kamera koje su postavljene u centralnom komandnom centru za izazivače problema.

Nakon turnira, stariji katarski autobusi će biti poklonjeni, a kao dio zaostavštine Svjetskog prvenstva, to će biti "jedna od prvih zemalja u svijetu koja će imati isključivo električni javni prijevoz", rekao je Obaidly.

Al-Zarraa je savjetovao gostujuće navijače da unaprijed planiraju svoja putovanja i "budu strpljivi". No, šef autobuske kompanije je obećao: "Nijedan navijač neće ostati".

TRT Balkan