Katalonske stranke nisu se obavezale ni na kakve koalicije, tako da je teško predvidjeti kako bi vlada mogla izgledati u narednim sedmicama.      Foto: Reuters

Katalonci izlaze na regionalne izbore koji bi mogli odrediti stabilnost španske socijalističke vlade.

Ankete pokazuju da će Katalonska socijalistička partija (PSC) biti na prvom mjestu, sa skoro 30 posto glasova.

Također, ankete predviđaju da bi katalonske separatističke stranke mogle izgubiti većinu, jer je težnja ka nezavisnosti splasnula nakon ustupaka centralne vlade, poput političke amnestije za separatiste.

S tim u vezi bi, prema anketama, katalonski parlament nakon glasanja mogao ličiti na španski - bez jasne većine.

Katalonske stranke nisu se obavezale ni na kakve koalicije, tako da je teško predvidjeti kako bi vlada mogla izgledati u narednim sedmicama.

Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji je pobjegao iz Španije 2017. godine, upozorio je da bi njegova stranka mogla prestati podržavati vladu premijera Pedra Sancheza na nacionalnom nivou ako se ne složi s vladom koju vode socijalisti na regionalnom nivou.

Ankete pozicioniraju Puigdemonta kao drugoplasiranog kandidata. Iako će on imati koristi od kontroverznog španskog zakona o amnestiji, isti još uvijek nije usvojen te se političar suočava s ozbiljnim optužbama u Španiji zbog uloge u spornom referendumu 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja nezavisnosti regionalnog parlamenta na čelu sa separatistima.

Još jedna novina na nedjeljnim izborima je nova krajnje desničarska stranka Alianca Catalana, koja miješa ekstremne antiimigrantske stavove s katalonskim nacionalizmom.

Španska nacionalistička krajnje desničarska stranka Vox drži se stabilno u poređenju sa prošlim izborima 2021. godine te se očekuje da će osvojiti oko deset mjesta u parlamentu koji čini 135 zastupnika.

TRT Balkan / agencije