Suosnivač WikiLeaksa suočavao se sa 17 optužbi za špijunažu po kojima je mogao dobiti do 175 godina zatvora.      Foto: AA

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se ove sedmice izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži u okviru dogovora koji će mu omogućiti da se vrati kući u Australiju.

Kako navode britanski mediji, Assange je već napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji, u kojem je proveo posljednjih pet godina, i otputovao privatnim avionom u grad Saipan na Sjevernomarijanskim otocima.

Assange (52) je u okviru sporazuma sklopljenog sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred američkim Okružnim sudom.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca zatvora već odslužene kazne na saslušanju u Saipanu na samoupravnom otočkom teritoriju SAD-a, u devet ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti u Australiju.

Assange je trebao biti izručen SAD-u pod optužbom za špijunažu.

Suosnivač WikiLeaksa suočavao se sa 17 optužbi za špijunažu po kojima je mogao dobiti do 175 godina zatvora.

Assange, australijski državljanin, bio je u pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje su vlasti odobrile njegovo izručenje SAD-u prošle godine. Za njim se tragalo zbog navodne uloge u špijunaži i širenju tajnih američkih vojnih informacija.

U pritvoru je bio oko četiri godine u zatvoru Belmarsh nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je prvobitno zatražio diplomatski azil od švedskih vlasti.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva, u ključnoj presudi iz 2021. godine, odlučio je da Assangea treba izručiti, odbacujući tvrdnje o njegovom narušenom mentalnom stanju i rizicima s kojima bi se mogao suočiti u američkoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Nakon tužbe, Vrhovni sud je 2022. godine potvrdio odluku, dok je tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel potvrdila nalog za ekstradiciju, čime je intenzivirala pravnu bitku.

Presudom Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva u martu ove godine, osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu je odobreno pravo da uloži žalbu na izručenje SAD-u.

TRT Balkan / agencije