Kralj Abdullah imao je telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom nakon iranskih napada na Izrael.    Foto: Reuters

Jordanski kralj Abdullah II izjavio je da njegova zemlja neće biti polje regionalnog rata.

Kralj Abdullah imao je telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom nakon iranskih napada na Izrael.

Razgovarali su o dešavanjima u regionu, o naporima za smanjenje tenzija i postizanje primirja u Gazi. Lideri su istakli važnost koordinacije u odnosu na razvoj događaja u regionu.

Upozoravajući na bilo kakvu izraelsku eskalaciju koja bi proširila osovinu sukoba u regionu, kralj Abdullah je izjavio da njegova zemlja neće biti područje regionalnog rata.

Jordanski kralj je izjavio da je način da se zaustavi eskalacija i zaštiti region od negativnih efekata zaustavljanje napada na Gazu.

Pozivajući na zaštitu civila u Gazi, Abdullah II je naveo da treba osigurati adekvatan i kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći Gazi.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i raketa prema Izraelu.

U međuvremenu, postoje spekulacije da bi Izrael mogao odlučiti da uzvrati, za što stručnjaci vjeruju da bi moglo izazvati sveopšti regionalni rat.

TRT Balkan / agencije