Nikaragva je prošlog mjeseca podnijela tužbu protiv Njemačke, optužujući Berlin da je omogućio genocid nad Palestincima u Gazi.     Foto: Reuters

Međunarodni sud pravde (ICJ) izrazio je zabrinutost zbog "katastrofalnih uslova života u Gazi", ali se uzdržao od izdavanja hitnih mjera kako bi zaustavio njemački izvoz oružja u Izrael.

Na saslušanju u Hagu, predsjednik ICJ-a Nawaf Salam rekao je da je Njemačka potpisnica velikih međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja, a da su njemačke vlasti već izjavile da imaju ograničen izvoz oružja u Izrael.

"Sud, s 15 glasova naspram jednog, zaključuje da okolnosti koje se sada predstavljaju pred sudom nisu takve da zahtijevaju aktiviranje ovlasti prema članu 41. statuta da ukaže na privremene mjere", rekao je on.

Salam je, međutim, naglasio da je najviši sud UN-a i dalje duboko zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi.

"Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih uslova života Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajno i široko rasprostranjeno uskraćivanje hrane i drugih osnovnih potrepština", rekao je on.

Nikaragva je prošlog mjeseca podnijela tužbu protiv Njemačke, optužujući Berlin da je omogućio genocid nad Palestincima u Gazi, pružajući političku i vojnu podršku Izraelu. Zatražio je od ICJ-a da izda hitne mjere za Berlin kako bi zaustavio izvoz oružja u Izrael i poništio odluku o obustavi finansiranja UNRWA-e, Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Njemačka je odbacila optužbe i branila svoju političku i vojnu podršku izraelskom ratu. Njemački pravni tim tvrdi da je izvoz oružja u Izrael bio primjeren i isporučen nakon detaljnog pregleda. Njemačka delegacija je također rekla da Berlin ispunjava svoje humanitarne obaveze.

TRT Balkan / agencije