Kishida je obećao da će odložiti tretirane otpadne vode i uništiti oštećeno postrojenje na siguran način.          Foto: AA

Uprkos domaćem i međunarodnom protivljenju, vlasti Japana su danas saopćile da će nastaviti sa svojom kontroverznom odlukom da u četvrtak oslobodi tretirani nuklearni otpad iz nuklearne elektrane u Fukushimi.

Odluka je donesena na ministarskom sastanku kojim je predsjedavao japanski premijer Fumio Kishida, javlja agencija Kyodo sa sjedištem u Tokiju.

Odluka Tokija da pusti nuklearni otpad iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima izazvala je oštre kritike u zemlji i inostranstvu, posebno iz susjedne Kine i Južne Koreje.

Japanski ribari su također izrazili kritike na ovaj potez, koji bi mogao utjecati na život u vodi.

Kishida je obećao da će odložiti tretirane otpadne vode i uništiti oštećeno postrojenje na siguran način.

“Vlada će preuzeti punu odgovornost, čak i ako za to budu potrebne decenije“, rekao je Kishida, čiji je rejting opao posljednjih sedmica.

Operater elektrane Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO) je uputio svoje zaposlenike da započnu pripreme za ispuštanje vode.

Uz snažno protivljenje Kine, Japan je naišao na podršku SAD-a, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u izvještaju objavljenom u julu zaključila da bi oslobađanje nuklearnog otpada u Tokiju imalo zanemarljiv radiološki utjecaj na ljude i okoliš.

Međutim, nuklearni nadzornik je pojasnio da niti preporučuje niti podržava odluku Japana da pusti nuklearni otpad.

Odluka vlade da nastavi sa ispuštanjem nuklearnog otpada dolazi usred izvještaja da je TEPCO pronašao curenje u crijevu koje se koristi za prijenos tretirane vode.

Vlasti su kasnije otkrile “više nego inače nivoe radioaktivnog materijala” u kišnici oko rezervoara ranije ovog mjeseca.

TRT Balkan / agencije