U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa ubijeno je najmanje 33.545 Palestinaca.            Foto: AA

Izraelski zvaničnici su pesimistični u pogledu mogućeg sporazuma s Hamasom o prekidu vatre u Gazi, izvještavaju lokalni mediji u četvrtak.

Izraelski javni emiter KAN, pozivajući se na izraelske zvaničnike, javio je kako se očekuje da će Hamas zahtijevati izmjene predloženog nacrta za prekid vatre i razmjenu zarobljenika s Izraelom.

"To će otežati postizanje proboja u pregovorima", navode iz KAN-a.

U srijedu su tri sina i četiri unuka političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha ubijeni u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Al-Shati u blizini grada Gaze.

Napad je uslijedio dok je Hamas proučavao odgovor Izraela na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi nakon nove runde indirektnih pregovora između dviju strana u Egiptu.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa ubijeno je najmanje 33.545 Palestinaca.

Izrael je takođe uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije