"Šokiran sam i zgrožen velikim brojem ubijenih novinara u izraelskim vojnim operacijama u Gazi."       Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres povodom Svjetskog dana slobode medija naglasio je ključnu ulogu novinara i medijskih radnika u informisanju javnosti.

"Širom svijeta, medijski radnici rizikuju živote pokušavajući nam prenijeti vijesti o svemu, od rata do demokratije", rekao je Guterres u saopštenju te dodao:

"Šokiran sam i zgrožen velikim brojem ubijenih novinara u izraelskim vojnim operacijama u Gazi."

Šef UN-a je rekao da "novinari i medijski radnici imaju ključnu ulogu u informisanju i obrazovanju" javnosti, navodeći i da mediji imaju vitalnu ulogu u donošenju priča vezanih za klimatske promjene, gubitak biodiverziteta i ekološku nepravdu.

"UN prepoznaje neprocjenjiv rad novinara i medijskih profesionalaca kako bi osigurali da javnost bude informisana i angažovana. Bez činjenica ne možemo se boriti protiv dezinformacija. Bez odgovornosti ne možemo imati snažne politike. Bez slobode medija, nećemo imati nikakvu slobodu", rekao je Guterres.

Na kraju je pozvao vlade, privatni sektor i civilno društvo da se pridruže UN-u u potvrđivanju posvećenosti zaštiti slobode medija i prava novinara i medijskih profesionalaca širom svijeta.

U svijetu se 3. maj obilježava kao Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja je kontinuirana promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

TRT Balkan / agencije