Izraelske vlasti procjenjuju da se u Gazi trenutno nalazi oko 120 Izraelaca.             Foto: AA

Izraelski mediji u utorak su objavili da se izraelska vojska sprema da uđe u treću fazu vojnih operacija u Gazi, nakon skoro devet mjeseci napada.

Izraelski Kanal 12 objavio je da su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant, južna komanda vojske i generalna sigurnosna služba (Shin Bet) razgovarali o dostignućima u Gazi i pripremama za treću fazu rata.

Posljednjih sedmica izraelski mediji su ukazivali da treća faza rata znači prelazak sa intenzivnog bombardovanja Gaze na ciljane zračne napade zasnovane na obavještajnim podacima.

Kanal je dodao da su komandanti vojske tražili od političkog rukovodstva rok od četiri mjeseca za finalizaciju vojnih operacija u Rafahu, južnom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska započela je veliku vojnu kampanju u Rafahu 6. maja, tjerajući desetine hiljada raseljenih Palestinaca da napuste mali grad, usred intenzivnog bombardovanja širom grada.

Vojni komandanti vojske rekli su tokom sastanka da Izrael ne smije objaviti kraj rata u Gazi sve dok se ne vrate svi izraelski zarobljenici koje drži Hamas, bez obzira da li su živi ili mrtvi.

Izraelske vlasti procjenjuju da se u Gazi trenutno nalazi oko 120 Izraelaca.

Netanyahu je pozdravio, kako je rekao, ozbiljna i značajna postignuća vojske u Gazi, dodajući da izraelski ministri moraju biti obaviješteni o tamošnjim dešavanjima, prenosi kanal.

​​​​​​​Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitni prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom zbog kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno najmanje 37.900 Palestinaca.

Nakon izraelskih napada koji traju duže od osam mjeseci veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama, a blokiran je ulazak hrane, čiste vode i lijekova u enklavu.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čija je posljednja presuda naložila Tel Avivu da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od napada.

TRT Balkan / agencije