Izraelska delegacija predvođena direktorom Shin-Bet Barom će otići u Kairo, glavni grad Egipta, na nastavak pregovora.      Foto: Reuters

Delegacija koju predvodi direktor izraelske obavještajne agencije Shin-Bet Ronen Bar otputovat će u Egipat u sklopu indirektnih pregovora o razmjeni zarobljenika između administracije Tel Aviva i Hamasa.

U saopćenju Ureda izraelskog premijera navedeno je da se izraelska delegacija, koja je boravila u Kataru u okviru pregovora o razmjeni zarobljenika, vratila u zemlju te kako se s pregovaračkim timom sastao i premijer Benjamin Netanyahu.

Dodano je da će izraelska delegacija predvođena direktorom Shin-Bet Barom otići u Kairo, glavni grad Egipta, na nastavak pregovora.

Nade su porasle prošle sedmice u pregovorima o prekidu vatre između Hamasa i Izraela. Delegacija Hamasa objavila je prošle sedmice da je proslijedila posrednicima svoj odgovor na nacrt prekida vatre koji je na stolu.

Izraelske sigurnosne vlasti navele su da je "ovo prvi put da su se toliko približili" sporazumu s Hamasom, a izvori iz Mossada su naveli da "postoji zlatna prilika za sporazum o razmjeni zarobljenika".

Netanyahu je 7. jula najavio da će insistirati na "sposobnosti Izraela da ponovo napadne Gazu", što se smatra najkontroverznijim pitanjem u pregovorima o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između strana.

Netanyahu je rekao da bi svaki sporazum o prekidu vatre trebao spriječiti borce Hamasa u Gazi da se "okrenu na sjever" i ponovio da je Izrael posvećen ciljevima rata.

TRT Balkan / agencije