Peking pozvao je na prekid vatre kroz pregovore i rješenja koja odgovaraju na sigurnosne brige svih strana.     Foto: Reuters

Kina je u srijedu pozvala na prekid vatre u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelimičnu vojnu mobilizaciju koja se smatra eskalacijom rata koji je počeo u februaru.

Peking pozvao je na prekid vatre kroz pregovore i rješenja koja odgovaraju na sigurnosne brige svih strana, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenio je kineski Global Times.

"Trebalo bi cijeniti razumne sigurnosne brige svake zemlje i treba podržati sve napore koji vode ka mirnom rješavanju krize. Kina poziva na dijalog i konsultacije kako bi se premostile razlike", rekao je Wang.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je u srijedu naredbu o djelimičnoj vojnoj mobilizaciji u Rusiji, podržavajući prijedlog Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Taj potez dolazi dan nakon najave referenduma u ukrajinskim regijama Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja čije dijelove kontroliše Rusija.

Putin je rekao da je već potpisao odgovarajući dekret i da su počele mobilizacijske aktivnosti.

Sergey Shoygu, ruski ministar odbrane, rekao je da se mobilizacija sprovodi radi kontrole "već oslobođenih teritorija" i da će biti pozvano oko 300.000 rezervista.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace opisao je naredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji i ilegalnu aneksiju dijelova Ukrajine kao "priznanje da njegov plan u Ukrajini propada".

TRT Balkan / agencije