Sa ovim hapšenjima, broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od 7. oktobra povećan je na 6.920.              Foto: AA

Izraelska vojska je uhapsila još 20 Palestinaca u novim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika.

Većina hapšenja dogodila se u gradu Azun istočno od Qalqilye, navodi se u saopćenju u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika, bez navođenja tačnog broja.

“Hapšenja su praćena radnjama razaranjem domova građana, te teškim premlaćivanjem pritvorenika i njihovih porodica, te oduzimanjem novca”, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska nije komentarisala izvještaj.

Sa ovim hapšenjima, broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od 7. oktobra povećan je na 6.920.

Do rasta tenzija širom Zapadne obale došlo je otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja na Zapadnoj obali najmanje 386 Palestinaca je od tada ubijeno, a 4.400 ranjeno u pucnjavi izraelske vojske.

TRT Balkan / agencije