Ukupan broj ubijenih novinara od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 162.      Foto: Reuters

Još jedan palestinski novinar ubijen je u nedjelju u izraelskom napadu na centralni Pojas Gaze, čime je broj ubijenih novinara od 7. oktobra 2023. godine povećan na 162.

Medicinski izvori u bolnici Al-Awda u centralnom Pojasu Gaze rekli su za Anadolu da je izraelska vojska gađala porodičnu kuću Ghorab sjeverno od kampa Nuseirat u centralnoj Gazi.

"U napadu su ubijeni novinar Moatasem Ghorab i četiri člana njegove porodice, među kojima su i dvije djevojčice. Broj palestinskih novinara ubijenih u Gazi od 7. oktobra povećan je na 162", naveli su izvori.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 38.900 Palestinaca, dok je više od 89.600 povrijeđeno.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije