"Među poginulima su i gradonačelnik Conrado Mendoza i njegov otac, bivši gradonačelnik", rekla je Valdovinos.      Foto: Reuters

Napadači su u srijedu ubili gradonačelnika, njegovog oca i još 16 osoba u malom gradu San Miguel Totolapan na zapadu Meksika, saopćile su vlasti.

Državna tužiteljica Sandra Luz Valdovinos rekla je kasno u srijedu da je u gradu San Miguel Totolapan ubijeno 18 ljudi, a dvoje je ranjeno.

"Među poginulima su i gradonačelnik Conrado Mendoza i njegov otac, bivši gradonačelnik", rekla je Valdovinos.

Slike s lica mjesta prikazuju gradsku vijećnicu izrešetanu mecima.

Kasnije u srijedu, u susjednoj državi Morelos, državni zastupnik je ubijen iz vatrenog oružja u gradu Cuernavaca, južno od Mexico Cityja.

Iako napadi na javne službenike nisu neuobičajeni u Meksiku, oni dolaze u vrijeme kada su intenzivirane debate o sigurnosnoj strategiji predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Predsjednik je stavio ogromnu odgovornost na oružane snage, a ne na civilnu policiju za obuzdavanje visokog nivoa nasilja u Meksiku.

San Miguel Totolapan je udaljeno naselje u Tierra Calienteu, koje je jedno od najkonfliktnijih područja Meksika koje kontrolišu karteli.

Kongres Meksika ove sedmice raspravlja o predsjednikovom prijedlogu da se vojne policijske dužnosti produže do 2028. godine.
Prošlog mjeseca, zakonodavci su odobrili nastojanje Lopeza Obradora da se civilna Nacionalna garda prebaci pod vojnu kontrolu.

TRT Balkan / agencije