Žrtve su umrle boreći se protiv eksploatacije resursa i u zemljišnim sporovima. Foto: AP

“Većina ovih zločina događa se na mjestima koja su daleko od moći i nanesena su onima koji imaju, na mnogo načina, najmanju količinu moći”, navodi se u izvještaju.

Žrtve su umrle boreći se protiv eksploatacije resursa i u zemljišnim sporovima. Sukobi oko rudarstva povezani su za 27 smrtnih slučajeva širom svijeta, što je najviše u bilo kojem sektoru.

Organizacija Global Witness svoj izvještaj smatra osnovnom linijom, uz napomenu da će “podaci o ubistvima vjerovatno biti potcijenjeni, s obzirom na to da mnoga ubistva ostaju neprijavljena, posebno u ruralnim područjima i određenim državama“.

Organizacija stoga poziva vlade da provode zakone koji štite aktiviste, dok istovremeno zahtijevaju od kompanija da budu odgovorne za sve svoje globalne operacije i da imaju nultu toleranciju za napade na branioce zemljišta.

"Aktivisti i zajednice igraju ključnu ulogu kao prva linija odbrane od ekološkog kolapsa, kao i predvodnici u kampanji da se to spriječi", rekao je Mike Davis, izvršni direktor Global Witnessa, u izvještaju.

Latinska Amerika

Više od tri četvrtine ubistava dogodilo se u Latinskoj Americi, gdje su Kolumbija, Brazil i Nikaragva također zabilježile dvocifren broj mrtvih. Ovo je treća uzastopna godina povećanja broja ubijenih u Meksiku, odnosno više za 30 ubijenih aktivista od 2020.

U zapadnomeksičkoj saveznoj državi Jalisco, Jose Santos Isaac Chavez ubijen je u aprilu 2021. godine. Kandidovao se na lokalnom nivou, a centralni dio njegove kampanje je bilo protivljenje radu dugogodišnjeg rudnika na tom području. Nekoliko dana prije izbora pronađen je mrtav u svom automobilu, koji je izgledao kao da se survao niz liticu, a na njegovom tijelu su bili tragovi mučenja. Naoružani ljudi su ga izvukli iz njegove kuće i odvezli sopstvenim vozilom.

U aprilu 2021. godini Sandra Liliana Pena Chocue, domorodačka guvernerka na jugozapadu Kolumbije, koja se borila za iskorjenjivanje usjeva koke, osnovnog sastojka kokaina, u Caldonu u Cauci, ubijena je u blizini svoje kuće od strane naoružanih ljudi. Njeno ubistvo osudile su Ujedinjene nacije, nevladine organizacije i strane vlade.

Borba za kontrolu prirodnih resursa

U Demokratskoj Republici Kongo svih osam zabilježenih žrtava ubijeno je u Nacionalnom parku Virunga.

U novembru je glavni brigadir Etienne Mutazimiza Kanyaruchinya (48) ubijen kada je 100 teško naoružanih muškaraca, za koje se pretpostavlja da su bivši pripadnici pobunjeničke grupe M23, napalo patrolnu stanicu u blizini sela Bukima u provinciji Sjeverni Kivu u Kongu.

Park Virunga dom je nekih od posljednjih svjetskih planinskih gorila, ali naoružane grupe kao što su Demokratske snage za oslobođenje Ruande, poznate po francuskom akronimu FDLR, Mai-Mai i M23, redovno se bore za kontrolu prirodnih resursa DRC-a .

AP