SAD je već priznao odgovornost za smrt 10 članova jedne afganistanske porodice, uključujući sedmero djece 2021.      Foto: AP

Američka vojska je 2021. ubila 12 civila, sve u Afganistanu, prema izvještaju Pentagona.

Ministarstvo odbrane "procjenjuje da je otprilike 12 civila ubijeno i približno pet civila ranjeno tokom 2021. kao rezultat američkih vojnih operacija", navodi se u izvještaju objavljenom u utorak, a koji je Kongres zahtijevao da se izrađuje godišnje od 2018. godine.

Sve civilne smrti dogodile su se u Afganistanu, navodi se u javnom dijelu izvještaja.

Pentagon je već priznao svoju odgovornost za smrt 10 članova iste porodice, uključujući sedmero djece, tokom haotičnog povlačenja SAD-a iz Afganistana krajem augusta 2021.

U javnom dokumentu se precizira da je jedan civil ubijen u američkom napadu 8. januara u Heratu, a drugi 11. augusta u Kandaharu.

Dva civila su također ranjena 18. januara u Kandaharu.

Civilne žrtve u Siriji


Osim toga, američka vojska je priznala da je 1. januara ranila tri civila u napadu u Kunjo Barouu u Somaliji.

Pentagon je također ponovo procijenio svoje prebrojavanje u periodu od 2018. do 2020. godine, prepoznavši još 10 mrtvih i 18 ranjenih u Siriji.

Nevladine organizacije redovno objavljuju mnogo veće procjene smrtnih slučajeva i povreda u američkim napadima u zonama sukoba.

Organizacija Airwars, koja navodi civilne žrtve zračnih napada širom svijeta, procijenila je u svom godišnjem izvještaju objavljenom u maju da je samo u američkim operacijama u Siriji ubijeno između 15 i 27 civila.

U januaru 2022. godine, američki ministar odbrane Lloyd Austin pozvao je vojsku da učini više kako bi izbjegla civilne žrtve u zračnim napadima, nakon nekoliko smrtonosnih grešaka koje su narušile reputaciju vojske.

Zaštita civila je "strateški i moralni imperativ", istaknuo je Austin u dopisu vojnom zapovjednom lancu.

TRT Balkan