”Sveukupno, do srijede navečer je stiglo oko 120 brodova”, rekao je italijanski ministar prometa Matteo Salvini.     Foto: AA

Gotovo 6.800 migranata stiglo je na italijansko ostrvo Lampedusa u poslednjih 36 sati, javili su lokalni mediji.

Smještena na mediteranskoj ruti koja vodi od Afrike do Evrope, Lampedusa je u utorak primila 5.112 migranata, a dolazak novih grupa se nastavio i u toku noći, te u srijedu, javila je novinska agencija ANSA.

”Sveukupno, do srijede navečer je stiglo oko 120 brodova”, rekao je italijanski ministar prometa Matteo Salvini.

Jedan od čamaca s migrantima se prevrnuo, a majka iz Gvineje i njena petomjesečna beba pale su u more. Žena je spašena, ali se beba utopila, naveli su iz ANSA-e.

Nakon što je grupa građana protestovala protiv dolaska migranata, Gradsko vijeće Lampeduse održalo je hitan sastanak i proglasilo vanredno stanje na ostrvu.

Odluku je objavio gradonačelnik Lampeduse Filippo Mannino.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara do 13. septembra u Italiju je stiglo skoro 124.000 migranata, skoro dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

Francuska je pojačala svoje kontrole u borbi protiv ilegalne migracije na granici s Italijom.

Sredozemno more je važna ruta za neregularne migracije u Evropu. Čamce migranata u nevolji koji traže pomoć obično spašavaju evropske nevladine organizacije umjesto vlasti.

Iregularni migranti koji svojim sredstvima stignu u Evropu obično se prvu iskrcaju na Lampedusu, italijansku teritoriju najbližu sjevernoj Africi.

TRT Balkan / agencije