Italija: Bivši načelnik Generalštaba Graziano pronađen mrtav u kući

Italija: Bivši načelnik Generalštaba Graziano pronađen mrtav u kući

Claudia Graziana je u njegovom domu u Rimu pronašao tjelohranitelj.
Istraga o uzroku smrti je u toku.       Foto: Reuters

Bivši načelnik italijanskog Generalštaba Claudio Graziano, predsjednik kompanije Fincantieri, koja također proizvodi vojne brodove, pronađen je mrtav u svojoj kući.

U vijestima italijanske agencije ANSA navedeno je da je 70-godišnjeg Graziana u njegovom domu u Rimu pronašao tjelohranitelj.

Postoji sumnja da je Graziano, koji je nedavno izgubio suprugu, izvršio samoubistvo. Međutim, istraga o uzroku smrti je u toku.

U vijesti je navedeno da su nakon vijesti o Grazianovoj smrti dionice italijanske državne kompanije Fincantieri, kojima se trguje na berzi, izgubile oko tri posto na vrijednosti.

"Šokirana sam tragičnom viješću o smrti generala Claudija Graziana. Državni službenik koji se cijeli život posvetio oružanim snagama i državnim institucijama", napisala je premijerka Giorgia Meloni na društvenim mrežama.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da je Graziano bio oficir koji je uvijek odavao čast Italiji dok je služio u institucijama Evropske unije (EU).

Graziano se smatra jednim od vodećih oficira vojske, a ranije je obavljao dužnosti u različitim međunarodnim misijama u Libanu, Afganistanu i Iraku.

Služio je i kao komandant italijanskih kopnenih snaga između 2011. i 2015, a bio je i načelnik Generalštaba između 2015. i 2018. godine.

Graziano je bio predsjedavajući Vojnog komiteta EU između 2018. i 2022. godine.

Bio je i predsjednik italijanske državne kompanije Fincantieri od 2022. godine.

TRT Balkan / agencije