Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) lansirala je salvu raketa i dronova na Izrael kasno u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Siriji.      Foto: Reuters Archive

General Mohammad Bagheri, načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga rekao je da je poslana poruka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) preko Švajcarske, upozoravajući da se ne dogovaraju s Izraelom u njegovoj mogućoj ofanzivi na Iran.

General Mohammad Bagheri rekao je novinarima u Teheranu da je Washington obaviješten ako se sastane s Izraelom u mogućim daljim vojnim akcijama protiv Irana, američke baze u regionu neće biti sigurne.

Budući da Iran i SAD nemaju diplomatske ili konzularne odnose, švajcarska vlada, preko svoje ambasade u Teheranu, služi kao sila zaštitnica SAD-a u zemlji od 1980. godine.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) lansirala je salvu raketa i dronova na Izrael kasno u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Siriji.

General Bagheri je rekao da je operacija, nazvana "Pravo obećanje", završena, ali ako Izrael odgovori, iranska reakcija će biti "oštrija".

"Po našem mišljenju, operacija je završena, ali su oružane snage u pripravnosti i intervenisaće ako bude potrebno", rekao je on, dodajući da je operacija izvedena jer je Izrael "prešao iranske crvene linije".

General Hossein Salami, glavni komandant IRGC-a, upozorio da će iranska reakcija biti "mnogo oštrija" ako Izrael odgovori na iranske napade.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u nedjelju rekao je da Washington "ne traži sukob s Iranom", ali "neće oklijevati da djeluju kako bi zaštitili svoje snage i podržali odbranu Izraela".

TRT Balkan / agencije