Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez i njegov iranski kolega Hossein Amir-Abdollahian na potpisivanju sporazuma dok kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel i iranski predsjednik Ebrahim Raisi aplaudiraju u Palači revolucije u Havani 14. juna 2023.       Foto: AFP

Lideri Irana i Kube obećali su da će se zajednički suprotstaviti "agresivnoj imperijalnoj politici" Sjedinjenih Američkih Država, koje su protiv obje zemlje uvele sankcije.

Ugošćujući svog kolegu Ebrahima Raisija u Havani, predsjednik Miguel Diaz-Canel je rekao da su se obje nacije "morale herojski, uz uporan otpor, suočiti sa sankcijama, pritiscima, prijetnjama, blokadama i ravnodušnošću američkog imperijalizma i njegovih saveznika".

Osim sankcija, Sjedinjene Američke Države imaju i Kubu i Iran na listi državnih sponzora "terorizma".

Lideri su predsjedavali potpisivanjem memoranduma o saradnji u područjima koja uključuju carinu, telekomunikacije i pravosuđe.

Raisi je ujutro prisustvovao poslovnom forumu na kojem je rekao da će Iran sarađivati s komunističkom Kubom u nauci i tehnologiji, na hidroelektranama i termoelektranama te rudarstvu.

Turneja po Latinskoj Americi

Zvanična posjeta iranskog predsjednika Kubi zatvorila je turneju po "prijateljskim zemljama" koje su uključivale i Nikaragvu i Venecuelu pod sankcijama SAD-a, koje dijele, kako je rekao, "zajedničke neprijatelje".

U Venecueli, Raisi i Nicolas Maduro rekli su da su potpisali 25 sporazuma u sektorima u sektorima od obrazovanja i zdravstva do rudarstva.

Produbljivanje trgovine i razmjene bilo je na dnevnom redu i u Nikaragvi, čiji je predsjednik Daniel Ortega rekao da su lideri potpisali "osnovni memorandum" koji će nastojati podsticati ekonomsku, komercijalnu i naučno-tehničku saradnju.

Ortega je rekao da Teheran ima pravo da koristi nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, a u februaru je doveo u pitanje moralni autoritet zapadnih sila da zabrane Iranu posjedovanje nuklearnog oružja.

TRT Balkan