Juanita je bila u sukobu sa svojom braćom Fidelom i Raulom zbog kubanske revolucije.      Foto: Reuters Archive

Juanita Castro, sestra bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra, umrla je u Miamiju u 90. godini.

Kako navodi site "Univision", Castro, koja je neko vrijeme bila na liječenju u bolnici u Miamiju, preminula je u 90. godini.

U saopćenju članova porodice navedeno je da je Juanita Castro preminula prirodnom smrću, a sahrana će biti obavljena u krugu porodice.

"Juanita Castro, izuzetna žena, neumorni borac za stvar svoje Kube koju je toliko voljela, pretekla nas je na životnom putu", kazala je Maria Antonieta Collins, autorica memoara Juanite Castro.

Juanita, koja je bila u sukobu sa svojom braćom Fidelom i Raulom u vezi sa kubanskom revolucijom, napustila je domovinu 1964. godine i preselila se u Miami.

Sarađivala je sa američkom CIA-om pod pseudonimom "Donna". Otvoreno je osudila administraciju vođa kubanske revolucije Fidela Castra i Raula Castra.

"Nesumnjivo sam patila više od drugih izgnanika jer mi nije dat predah ni na jednoj strani Floridskog moreuza, a malo ljudi razumije paradoks mog života. Za one na Kubi, ja sam bjegunac jer sam otišla i osudila trenutni režim. Za mnoge ljude u Miamiju, proglašena sam personom non grata jer sam bila Fidelova i Raulova sestra", kazala je prije mnogo godina Juanita Castro.

TRT Balkan / agencije