Indija je kritikovana zbog usvajanja zakona i politika koje sistematski diskriminiraju muslimane.       Foto: AP

Indijska ministrica finansija ismijala je komentare bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame da bi vlada premijera Narendre Modija trebala štititi prava manjinskih muslimana, optužujući Obamu da je licemjeran.

Tokom Modijeve državne posjete Sjedinjenim Državama prošle sedmice, Obama je rekao za CNN da bi pitanje "zaštite muslimanske manjine u većinskoj hinduističkoj Indiji" bilo vrijedno pokrenuti na Modijevom sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Obama je rekao da bez takve zaštite postoji "velika mogućnost da se Indija u nekom trenutku počne raspadati".

Indijska ministrica finansija Nirmala Sitharaman rekla je da je šokirana time što je Obama dao takve primjedbe kada je Modi bio u posjeti Sjedinjenim Državama s ciljem produbljivanja odnosa.

"Komentirao je indijske muslimane kako su bombardovali većinsko muslimanske zemlje od Sirije do Jemena – tokom svog predsjedništva", rekla je Sitharaman na konferenciji za novinare u nedjelju.

"Zašto bi iko slušao bilo kakve preporuke takvih ljudi?"

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog tretmana muslimana i drugih vjerskih manjina u Indiji pod Modijevom hinduističkom nacionalističkom strankom. Indijska vlada kaže da sve građane tretira jednako.

Biden je rekao da je razgovarao o ljudskim pravima i drugim demokratskim vrijednostima s Modijem tokom njihovih razgovora u Bijeloj kući.

Modi je na konferenciji za novinare s Bidenom prošle sedmice negirao bilo kakvu diskriminaciju manjina pod njegovom vladom.

TRT Balkan