Hirurzi uspješno izveli prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji

Hirurzi uspješno izveli prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji

Procedura predstavlja nadu za žene koje su rođene bez funkcionalne materice.
U revolucionarnoj medicinskoj prekretnici, hirurški tim u Oxfordu uspješno je izveo prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji.               Foto: Reuters

U revolucionarnoj medicinskoj prekretnici, hirurški tim u Oxfordu uspješno je izveo prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji u srijedu.

Ova procedura predstavlja nadu za žene koje su, kao i pacijentica u ovom slučaju, rođene bez funkcionalne materice, pružajući im mogućnost trudnoće i porođaja.

Prema saopštenju Univerzitetske bolnice u Oxfordu, 34-godišnja žena primateljica i donor, njena sestra, završile su proceduru u dobrom zdravstvenom stanju.

Primateljica namjerava da se podvrgne vantjelesnoj oplodnji tokom jeseni.

Hirurški tim koji stoji iza ove istorijske operacije zajednički su vodili visokokvalifikovani hirurzi iz Imperial College Healthcare NHS Trust i Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust.

"Nakon više od 25 godina istraživanja izvršena je operacija prvi put u Velikoj Britaniji, to je bilo moguće samo zahvaljujući sestri primateljice koja je bila spremna da donira", rekao je profesor Richard Smith, koji je također osnivač i predsjednik humanitarne organizacije Transplantacija materice.

Dodao je da je još rano, ali da se nadaju, ako sve bude išlo dobro, da će primateljica nastaviti napredovati i dobiti bebu u narednim godinama.

"Svaka dalja transplantacija zavisi od spremnosti donora i finansiranja operacija, koje dolazi kroz Womb Transplant UK", rekao je Smith i dodao da se nadaju da će u bliskoj budućnosti moći pomoći i drugim ženama.

Procjenjuje se da je otprilike jedna od svakih 5.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu rođena bez funkcionalne materice, zbog čega nisu u stanju da zatrudne i rađaju djecu.

Osim toga, brojne žene moraju biti podvrgnute operacijama uklanjanja materice zbog raznih zdravstvenih problema, uključujući rak i endometriozu.

Iako ovo označava inauguralnu transplantaciju maternice u Velikoj Britaniji, oko 100 takvih procedura provedeno je širom svijeta, što je rezultiralo sa oko 50 rođenih beba.

TRT Balkan / agencije