Hiljade radnika širom Velike Britanije započele su u četvrtak četverodnevni štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uslova rada i nepravednih plata.     Foto: Reuters

Hiljade radnika širom Velike Britanije započele su u četvrtak četverodnevni štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uslova rada i nepravednih plata.

Putnici širom zemlje, uključujući glavni grad London, suočit će se s problemima u transportu jer će usluge u vozovima, autobusima i metrou biti obustavljene.
Radnici koji učestvuju u štrajku su iz Željezničke mreže, Transporta za London, Londonskih autobusa i drugih transportnih kompanija i članovi su brojnih sindikata, uključujući sindikate Nacionalne unije željezničkog, pomorskog i transportnog (RMT) saobraćaja.

“Network Rail nije poboljšao svoju prethodnu ponudu za plaćanje, a kompanije koje upravljaju vozovima nisu nam ponudile ništa novo. Šefovi podzemne željeznice vode tajne pregovore s vladom o smanjenju troškova smanjenjem broja radnih mjesta i podrivanjem uslova rada i penzija”, rekao je šef RMT-a Mike Lynch.

Dodao je da bi zbog štrajka moglo doći do otpuštanja radnika i smanjenja kapaciteta rada za 50 posto.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps osudio je masovni štrajk i okrivio njegove učesnike da uzrokuju nepotrebne smetnje milionima putnika koji se oslanjaju na transportne usluge u zemlji kako bi išli na posao i posjetili porodicu i prijatelje.

Sindikati koji predvode masovni štrajk, međutim, tvrde da su njihovi radnici ozbiljno pogođeni krizom troškova života s inflacijom koja je dostigla visokih 10 posto i smanjenjem plata. Nadalje, tvrde da loši uslovi rada ugrožavaju njihove živote.

TRT Balkan / agencije