Poljoprivrednici koji su svojim traktorima blokirali puteve u Parizu i van njega izjavili su da će nastaviti svoje proteste sve dok vlada ne preduzme konkretne korake prema njihovim zahtjevima.     Foto: Reuters

Protesti poljoprivrednika nastavljeni su u mnogim regijama u Francuskoj, posebno u glavnom gradu Parizu i njegovoj okolini.

Kako prenosi "Le Monde", poljoprivrednici koji su svojim traktorima blokirali puteve u Parizu i van njega izjavili su da će nastaviti svoje proteste sve dok vlada ne preduzme konkretne korake prema njihovim zahtjevima.

Protesti, koji su počeli juče rano u zemlji, nastavljeni su tokom cijele noći, a mnogi poljoprivrednici su prenoćili na traktorima uprkos hladnom vremenu.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike poljoprivrednika koji čekaju pored svojih traktora i pokušavaju da se zagriju paleći vatru pored puta.

Mnogi autoputevi i putevi prema Parizu su zatvoreni.

Policijski izvori naveli su da je u protestima širom zemlje učestvovalo više od 5.000 poljoprivrednih mašina i skoro 10.000 poljoprivrednika.

Policija, koja je poduzela opsežne mjere sigurnosti oko Rungisa, najveće tržnice u glavnom gradu, koja je bila u središtu protesta farmera za "opsadu Pariza", spriječila je pokušaje demonstranata da uđu na tržnicu.

Prema "France Bleuu", poljoprivrednike koji su jučer krenuli da opkole tržnicu Rungis svojim traktorima iz Lot-et-Garonne, Marmande, Agen i La Reole zaustavila je žandarmerija na mjestu blizu Limogesa na autoputu A20 u ranim satima od jutra.

Arnaud Rousseau, predsjednik FNSEA, najvećeg sindikata poljoprivrednika u zemlji, dao je ocjenu za kanal Europe 1 o sastanku koji je imao sa premijerom Gabrielom Attalom juče navečer.

Navodeći da je Attal djelovao "dobrovoljno" u poduzimanju mjera protiv krize, Rousseau je zamolio poljoprivrednike da se drže podalje od nasilja i ekstremizma.

Rousseau je naveo da "povratak poljoprivrednika kući" zavisi od konkretnih koraka koje će vlada preduzeti i da se pregovori nastavljaju.

Poljoprivrednici širom zemlje protestuju zbog niskih prihoda i vladine poljoprivredne politike u mnogim gradovima kao što su Toulouse, Agen, Beauvais i Rennes.

Poljoprivrednici danima blokiraju puteve i autoputeve svojim traktorima kako bi naveli vladu da sasluša njihove zahtjeve.

Poljoprivrednici u mnogim zemljama EU, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Italiji i Mađarskoj, reaguju na nedavno provedenu poljoprivrednu politiku.

Evropski poljoprivrednici kritikuju EU jer "otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora".

TRT Balkan / agencije