"Žuti prsluci" su ponovo izašli na ulice protestujući zbog Macronove reforme penzionog sistema i visoke inflacije.      Foto: AA

Na ulicama Pariza, glavnog grada Francuske, u subotu su se okupile hiljade ljudi izražavajući nezadovoljstvo politikom predsjednika Emmanuela Macrona.

"Žuti prsluci" su ponovo izašli na ulice protestujući zbog Macronove reforme penzionog sistema i visoke inflacije.

Jamal Bouaban, član pokreta "Žutih prsluka", rekao je da bi Macronova vlada trebala čuti njihove zahtjeve i shvatiti ih ozbiljno.

"Danas smo izašli zbog svih Francuza koji umiru od gladi zbog visokih cijena koje više ne mogu podnijeti", rekao je Bouaban, obećavajući da će organizovati još demonstracija.

U međuvremenu, štrajk ljekara je nedavno postao još jedan problem za Francusku, jer su medicinski radnici obustavili rad od 2. do 8. januara.

Ljekari su se okupili u četvrtak u Parizu tražeći bolje uslove rada. Hiljade demonstranata marširalo je do Ministarstva zdravstva i minutom šutnje odalo počast stažistima koji su počinili samoubistvo.

Francuska pati od "trostruke epidemije" koronavirusa, gripa i bronhiolitisa. Povećan je broj pacijenata u hitnim službama, što je uzrokovalo dugo čekanje.

TRT Balkan / agencije