Haniyeh je rekao da je njegova grupa dobila poziv da posjeti Egipat radi razgovora o tom prijedlogu.     Foto: Reuters Archive

Ismail Haniyeh, šef palestinske grupe Hamas, ponovio je u petak otvorenost svoje grupe prema svakoj inicijativi koja okonča izraelski rat u Pojasu Gaze koja ispunjava zahtjeve palestinskog otpora.

Haniyeh je to rekao na seminaru u Bejrutu na kojem se raspravljalo o scenarijima izraelskog napada na Gazu.

Lider Hamasa je rekao da je grupa otvorena da se pozabavi "svakim dokumentom ili inicijativom koja osigurava temelje pozicije otpora u pregovorima o prekidu vatre".

Ponovio je Hamasove zahtjeve za trajnim prekidom vatre, potpunim povlačenjem izraelske vojske iz Gaze, rekonstrukcijom, pružanjem pomoći i razmjenom zarobljenika.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, nisu se obavezali ni na jedan od zahtjeva Hamasa i insistirali su na nastavku ostvarivanja cilja - potpunog poraza Hamasa u Gazi.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta do sada nisu dali rezultate za trajni prekid vatre koji bi omogućio razmjenu zarobljenika između Izraelaca i Palestinaca.

Medijski izvještaji: Izrael sprema skori proglas poraza Hamasovog Al-Qassama u Gazi

Lokalni mediji javljaju da Izrael sprema objavu poraza Hamasovog vojnog krila, Brigade Al-Qassam, u Pojasu Gaze.

Izraelski zvaničnici proteklih su dana davali izjave da nije moguće uništiti Hamas, a izraelska državna televizija KAN javlja da se administracija Tel Aviva sprema da uskoro proglasi poraz Al-Qassama u Gazi, uz mogućnost da pojača napade na Hezbolah na libanonskoj granici.

Isti izvor navodi da će nakon završetka “vojnih aktivnosti“ u gradu Rafahu, izraelska vojska nastaviti da izvodi svoje “operacije“ u Pojasu Gaze na različite načine tokom perioda poznatog kao treća faza rata, ali detalji nisu otkriveni.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u izjavi od 19. juna da izjave o uništavanju ili eliminaciji palestinske organizacije Hamas “nije ništa drugo do bacanje prašine u oči naroda“.

Hagari je naveo da je jedini način da se oslabi Hamas uspostavljanje nove vlade u Gazi.

U napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više 37.400 Palestinaca, dok je više od 85.000 osoba ranjeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije