Ukrajina je postigla značajan napredak u dvije od četiri regije pod ruskom okupacijom koje je Moskva prošle sedmice anektirala.     Foto: Reuters

Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovo su zauzele nekoliko sela duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski zvaničnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija, javlja Reuters.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecjevni raketni bacač, objavila je Vojna operativna komanda, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.

Reuters nije mogao odmah provjeriti tačnost podataka s bojnog polja.

Proboj prema jugu odražava nedavna ukrajinska napredovanja na istoku, iako je Rusija pokušala povećati uloge pripajanjem zemlje, naređujući mobilizaciju i prijeteći nuklearnom odmazdom.

Ukrajina je postigla značajan napredak u dvije od četiri regije pod ruskom okupacijom koje je Moskva prošle sedmice anektirala nakon, kako je nazvala, referenduma, glasanja koje su Kijev i zapadne vlade osudili kao nezakonito i prisilno.

Kao znak da Ukrajina pojačava napade na istočnom bojnom polju, Reuters je u ponedjeljak svjedočio kolonama ukrajinskih vojnih vozila kako bi ojačali željezničko čvorište, grad Liman, koji je ponovo osvojen tokom vikenda, i uporište koje će pritisnuti regiju Donbas.

FENA