Guterres: “Ako ne bude dovoljno gnojiva 2022. godine, možda 2023. neće biti dovoljno hrane.”      Foto: AA

Brod podvrgnut inspekciji u Istanbulu isplovit će prema luci Černomorsk

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres i delegacija doputovali su u Istanbul kako bi učestvovali u inspekciji broda na ruti transporta žitarica iz Ukrajine.

Guterres i ekipa isplovili su iz luke Zeyport kako bi učestvovali u inspekciji.

U petak Guterres je posjetio ukrajinsku luku Odesa kako bi nadzirao isporuku žitarica, a prethodno se sastao s predsjednicima Ukrajine Volodimirom Zelenskim i Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom u Lavovu.

Guterres i ekipa isplovili su iz luke Zeyport kako bi učestvovali u inspekciji.       Foto: AA AA

Guterres i delegacija u subotu su čamcem krenuli prema brodu SSI INVICIBLE II, ali generalni sekretar nije učestvovao u inspekciji na brodu.

Brod podvrgnut inspekciji u Zeyportu isplovit će prema luci Černomorsk u Ukrajini.
Guterres se nakon inspekcije koju je obavio tim uputio prema Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Uslijedila posjeta Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu

Guterres je obišao Zajednički koordinacioni centar oformljen u Istanbulu radi sigurnog transporta žitarica Crnim morem. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija zahvalio je Turkiye na ulozi u sporazumu potpisanom u Istanbulu o izvozu žitarica.
Guterres je centar obišao nakon sastanka s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i Erhanom Afyoncujem, rektorom Univerziteta za nacionalnu odbranu Republike Turkiye.
Održana je i konferencija za medije Guterresa i Akara, a generalni sekretar je zahvalio na gostoprimstvu. Zahvalio je i Turkiye na značajnoj ulozi u crnomorskoj inicijativi za izvoz žitarica. Osvrnuo se i na drugi dio sporazuma o žitaricama.
”Drugi dio ovog paketa je nesmetan pristup ruske hrane i gnojiva koji nisu podložni sankcijama na globalno tržište“, kazao je Guterres.

Guterres: “Možda smo tek na početku dugog procesa, ali ste vi već pokazali potencijal ovog ključnog sporazuma za svijet.”       Foto: AA AA

Govorio je i o značaju saradnje vlasti i privatnog sektora.
”Ako ne bude dovoljno gnojiva 2022. godine, možda 2023. neće biti dovoljno hrane“, kazao je Guterres.
Istakao je i kako je značajno izvesti dodatne količine gnojiva iz Ukrajine i Rusije, dodatno smiriti tržišta robama i sniziti cijene za potrošače.
”Možda smo tek na početku dugog procesa, ali ste vi već pokazali potencijal ovog ključnog sporazuma za svijet“, kazao je Guterres.

Guterres je u petak posjetio ukrajinski lučki grad Odesu kako bi nadgledao kretanje žitarica dan nakon što se u Lavovu sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu formiran je kao dio historijskog dogovora za nadgledanje ukrajinskog sporazuma o žitu.

Kako bi nadgledao proces, 27. jula je zvanično pokrenut JCC u Istanbulu, koji se sastoji od članova iz tri zemlje i UN-a kako bi se trgovačkim brodovima omogućio siguran transport namirnica i đubriva.
Vojni sukob koji je počeo krajem februara poremetio je globalni poljoprivredni izvoz iz Rusije i Ukrajine, dvije elektrane u izvozu žitarica, gurajući međunarodne cijene.

Međutim, čak 25 brodova natovarenih hiljadama tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je Ukrajinu od prošlomjesečnog sporazuma o izvozu hrane, uz posredovanje Turske i UN-a, i otvorilo tri ukrajinske crnomorske luke.

TRT Balkan / agencije