Također se navodi da je za tu misiju 24 sata unaprijed izdata Naredba o zračnoj misiji (ATO) te su potrebne informacije proslijeđene saveznicima u NATO-u.     FOTO: AA

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye saopćilo je da su turske zračne snage adekvatno odgovorile na pokušaj grčkih aviona da spriječe letove NATO-a u Egejskoj regiji.

U saopćenju se navodi da su u skladu s planiranom misijom “NATO NEXUS ACE Ege“ turski i NATO avioni jučer izvršili let u kojem je učestvovalo 14 aviona F-16, HIK, tanker KC-135 i CASA spasilačka letjelica iz kontingenta Turskih zračnih snaga te NATO avion E3-A AWACS.

Također se navodi da je za tu misiju 24 sata unaprijed izdata Naredba o zračnoj misiji (ATO) te su potrebne informacije proslijeđene saveznicima u NATO-u.

“Grčki avioni su još jednom pokušali spriječiti let NATO-a, naše zračne snage su adekvatno odgovorile. Dok je formacija u paketu provodila svoj let u međunarodnom zračnom prostoru Egejske regije, avioni F-16 su poletjeli iz pet različitih zračnih baza koje pripadaju Grčkoj te su ometali let naših aviona postavljanjem radarskih smetnji. Unatoč naporima grčkih aviona da spriječe misiju NATO-a, naši avioni su u paketu nastavili letjeti za uspješan završetak misije. Naši avioni F-16, koji su poletjeli iz Dalamana i Akhisara, također su djelovali kao presretači i odgovorili na poteze grčkih letjelica. Naši avioni uspješno su završili NATO misiju 'NEXUS ACE' i sigurno se vratili u baze“, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Turkiye.

TRT Balkan / agencije