Vatrogasci su pokušali kontrolirati požar koji je izbio na širem području Atene, uništavajući kuće i prisiljavajući na evakuaciju.        Foto: AA

Grčki premijer zahvalio je Turkiye na pomoći, jer se od ponedjeljka bori sa šumskim požarima koji bjesne.

"Zahvaljujemo se Turkiye što nam je poslala dva protivpožarna aviona i jedan helikopter da nam pomognu u borbi protiv šumskih požara. Hvala Turkiye!", rekao je Kyriakos Mitsotakis na Twitteru u subotu.

Ranije je grčko ministarstvo vanjskih poslova također zahvalilo Ankari na pomoći, rekavši: "Hvala #Türkiye na tvojoj spremnosti da pružiš potporu u gašenju požara i pomogneš #Grčkoj u borbi protiv jakih šumskih požara."

Dvije amfibijske protivpožarne letjelice i protivpožarni helikopter, koji su krenuli iz Turkiye, stigli su u Grčku rano u subotu.

Vatrogasci su pokušali kontrolirati požar koji je izbio na širem području Atene, uništavajući kuće i prisiljavajući na evakuaciju.

Pomoć usred pakla

"Prema uputama predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, 2 protivpožarna aviona i 1 vatrogasni helikopter registrirani u inventaru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Glavne uprave za šumarstvo i posade bit će poslani u Grčku", objavila je u petak turska Uprava za komunikacije na Twitteru.

"Amfibijski avion s učinkovitom upravljivošću i protivpožarni helikopter proizveden domaćim i nacionalnim resursima koristit će se u Grčkoj za odgovor na šumske požare", dodaje se.

Grčka se od ponedjeljka bori s divljim šumskim požarima, a vatrogasni avioni iz Francuske i Italije stigli su pomoći u gašenju plamena koji je zapalio kuće i uništio okoliš.

TRT Balkan / agencije