Turkiye ima za cilj da proizvede milion vozila prvog domaćeg brenda električnih automobila Togg do 2030.     Foto: AA

Očekuje se da će prodaja električnih automobila širom svijeta ove godine porasti za 35 posto na 14 miliona i da će njihov udio na ukupnom tržištu automobila biti povećan na 18 posto, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

IEA-ov godišnji izvještaj "Global Electric Vehicle Outlook" pokazao je da je više od 10 miliona električnih automobila prodato širom svijeta u 2022, što je rekordan porast od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Eksplozivni rast povećao je udio električnih automobila na ukupnom tržištu automobila na 14 posto prošle godine sa devet posto u 2021. i četiri posto u 2020. godini.

"Električna vozila su jedna od pokretačkih snaga u novoj globalnoj energetskoj ekonomiji koja se brzo pojavljuje i dovodi do historijske transformacije industrije proizvodnje automobila širom svijeta", rekao je izvršni direktor IEA-a Fatih Birol, navodi se u izvještaju.

Kako je kazao, takvi trendovi imaju značajne implikacije na globalnu potražnju za naftom.

"Motor s unutrašnjim sagorijevanjem je duže od jednog stoljeća bez premca, ali električna vozila mijenjaju status quo. Do 2030. godine izbjeći će potrebu za najmanje pet miliona barela nafte dnevno. Automobili su samo prvi talas: električni autobusi i kamioni će uskoro uslijediti", rekao je Birol.

Podaci pokazuju da se većina dosadašnje prodaje električnih automobila odvila u Kini, Evropi i SAD-u.

Kina je prošle godine bila najveće tržište električnih automobila, a njen udio u svjetskoj prodaji činio je 60 posto.

Udio prodaje električnih automobila u ukupnoj domaćoj prodaji automobila u Kini dostigao je 29 posto prošle godine, u odnosu na 16 posto u 2021.

U Evropi i SAD-u se prodaje 35 posto novih električnih automobila

Evropa je ostala drugo najveće svjetsko tržište električnih automobila nakon Kine, sa 25 posto ukupne prodaje u 2022.

Stari kontinent je prošle godine zabilježio povećanje prodaje električnih automobila od 15 posto, dostigavši 2,7 miliona. Udio u prodaji električnih automobila porastao je na 21 posto, u odnosu na 18 posto u 2021.

Njemačka je bila najveće tržište u Evropi sa 830.000 novih električnih automobila registrovanih 2022. godine, a slijede Velika Britanija sa 370.000 i Francuska sa 330.000. Španija je registrovala više od 80.000 novih električnih automobila.

Prodaja novih električnih automobila u SAD-u se približila milionu, dok su ukupne zalihe dostigle tri miliona.

Iako je prodaja električnih automobila koncentrisana na nekoliko tržišta, Indija, Indonezija i Tajland bile su među zemljama koje su prošle godine zabilježile značajan rast.

Prodaja električnih automobila u Turkiye skoro udvostručena

U Turkiye je 2022. registrovano oko 7.500 novih električnih automobila, skoro dvostruko više u odnosu na 2021. godinu.

U zemlji je tokom 2022. registrovano više od 16.000 novih električnih automobila, dok je udio na ukupnom tržištu automobila u Turkiye iznosio jedan posto.

Turkiye ima za cilj da proizvede milion vozila prvog domaćeg brenda električnih automobila Togg do 2030. Togg je počeo da prodaje svoj prvi model, T10X, na domaćem tržištu i planira isporučiti 20.000 električnih automobila u toku ove godine.

Prodaja u prvom kvartalu ove godine porasla za 25 posto

U prvom kvartalu ove godine globalna prodaja električnih automobila porasla je za 25 posto u odnosu na isti period 2022. godine, dostigavši 2,3 miliona. Predviđa se da će taj broj dostići 14 miliona do kraja godine.

Prosječan udio električnih automobila u ukupnoj prodaji širom Kine, EU-a i SAD-a bi trebao porasti na oko 60 posto do 2030.

Budući da rastuće tržište električnih automobila povećava potražnju za proizvodnjom baterija, u izvještaju se navodi da će najavljeni projekti proizvodnje biti više nego dovoljni da zadovolje potražnju za električnim vozilima.

TRT Balkan / agencije