Dogovor s Izraelom uključuje skoro 14.000 visokoeksplozivnih granata.      Foto: Reuters Archive

Američka administracija odobrila je hitnu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 106,5 miliona dolara, bez ovlasti Kongresa.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zaobišla je ovlasti Kongresa nad vojnom pomoći Izraelu dajući hitno odobrenje za prodaju tenkovske municije u vrijednosti od 106,5 miliona dolara.

Dogovor s Izraelom uključuje skoro 14.000 visokoeksplozivnih granata. Eksplozivne granate M830 mogu uništiti tenkove i druge oklopne ciljeve, objavila je u subotu Agencija za sigurnosnu saradnju američkog Ministarstva odbrane.

Američki državni sekretar Antony Blinken dao je detaljno obrazloženje Kongresu da "postoji hitna situacija koja zahtijeva hitnu prodaju", dodaje se u saopćenju.

Rečeno je da su SAD, koje su u petak stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi, posvećene sigurnosti Izraela i da je za nacionalne interese SAD-a ključno da podrže Izrael u samoodbrani.

Više od 17.700 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze.

TRT Balkan / agencije