Vijeće sigurnosti UN-a      Foto: Reuters

Pet nacija koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a "imaju veliku odgovornost", rekao je zvaničnik UN-a nakon što nisu usvojili rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u Gazi.

"Znamo da svaki put kada stalna članica Vijeća sigurnosti stavi veto, oni moraju ići i objasniti to na neki način pred Generalnom skupštinom (UN-a). Ovo će se ponoviti", rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, tokom brifinga za novinare u utorak.

“Pet zemalja koje imaju veto imaju veliku odgovornost i mislim da treba objasniti kako se veto koristi”, dodao je.

UNRWA ostaje 'kičma' za Palestince

Nacrt rezolucije koji je predložio Alžir dobio je široku podršku u Vijeću sigurnosti, a 13 od 15 njegovih država članica glasalo je za.

Sjedinjene Američke Države su bile jedina nacija koja je glasala protiv, a kao stalni član Vijeća, njihovo protivljenje je uništilo rezoluciju.

Velika Britanija, još jedna stalna članica, bila je suzdržana.

Dujarric je rekao da se Guterres "i dalje nada da će Vijeće sigurnosti pronaći način da govori jednim glasom o ovom pitanju".

Na primjedbe izraelskog izaslanika u UN-u Gilada Erdana, u kojima je agenciju UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) nazvao “terorističkom organizacijom”, rekao je da ta agencija nastavlja činiti okosnicu humanitarne pomoći u Gazi.

"UNRWA ostaje i predstavlja okosnicu humanitarnog rada koji se obavlja u Gazi uz veliku cijenu za samo osoblje UNRWA-e“, rekao je.

"Ona ostaje okosnica ne samo humanitarnog, već i razvojnog, socio-ekonomskog i obrazovnog rada za palestinske izbjeglice, u Libanu, Siriji, Jordanu i na okupiranoj Zapadnoj obali."

Dujarric je ponovio svoj poziv donatorima da podrže kritični posao koji radi UNRWA.

TRT Balkan / agencije