Izraelske artiljerijske trupe stacionirane na granici Rafah pokrenule su napad na južni pojas Gaze.    Foto: AA

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je da su izuzetno zabrinuti zbog sve češćih napada Izraela na grad Rafah, gdje je većina stanovnika Gaze pobjegla radi sigurnosti.

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare napomenuo da je nakon izraelskog kopnenog napada, oko 30-40 hiljada ljudi napustilo Rafah na jugu Gaze kako bi otišli u Khan Younis i Deir Al-Balah.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog sve češćih izraelskih napada na Rafah, gdje je većina stanovništva Gaze pobjegla radi sigurnosti", rekao je Ghebreyesus, napominjući da je 1,4 miliona ljudi, uključujući 600.000 djece, ugroženo u Rafahu.

Podsjetio je da je granični prelaz Rafah, iz Gaze prema Egiptu, ostao zatvorena nakon što je došao pod kontrolu izraelske vojske.

"Ovo je važna pristupna tačka za potrepštine koje idu u Gazu. Gorivu koje smo očekivali danas, nije bio dozvoljen ulazak. To znači da imamo dovoljno goriva samo da obavljamo zdravstvene usluge u južnoj Gazi još tri dana", upozorio je.

Navodeći da se WHO ne namjerava povući iz Rafaha i da će nastaviti svoj rad sa svojim partnerima, Ghebreyesus je rekao: "Postoji hitna potreba za prekidom vatre u Gazi radi čovječanstva."

TRT Balkan / agencije