Gaza: U napadu na školu UNRWA-e u izbjegličkom kampu ubijeno 39 Palestinaca

Gaza: U napadu na školu UNRWA-e u izbjegličkom kampu ubijeno 39 Palestinaca

Izraelska vojska tvrdi da se Hamasovi borci kriju u školi.
U saopćenju se dodaje da su nemilosrdni "masakri" izraelske vojske u Gazi dokaz da ona nastavlja "genocid" raseljenih Palestinaca u Pojasu Gaze.           Foto: AA

Najmanje 39 raseljenih Palestinaca ubijeno je u četvrtak u izraelskom zračnom napadu na školu u kojoj se nalaze hiljade raseljenih osoba u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom Pojasu Gaze, prema vlastima Gaze.

U saopćenju, Vladin ured za medije sa sjedištem u Gazi rekao je da je izraelska vojska napala agenciju UN-a za školu koju vode palestinske izbjeglice u izbjegličkom kampu Nuseirat, pri čemu je na desetine ljudi povrijeđeno.

Dodaje se da su nemilosrdni "masakri" izraelske vojske u Gazi dokaz da ona nastavlja "genocid" raseljenih Palestinaca u Pojasu Gaze.

Vlasti u bolnici Šehida al-Aksa saopštile su da je u napadu poginulo najmanje 39 ljudi, a desetine povrijeđeno. Rekli su da bi broj poginulih mogao porasti jer se žrtve još uvijek dovoze u bolnicu.

Izraelska vojska je sa svoje strane priznala da je pogodila školu UNRWA-e u izbjegličkom kampu Nuseirat, tvrdeći da su se unutra krili borci Hamasa.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra 2023. uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Gotovo 36.600 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Gotovo osam mjeseci od početka izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u svojoj posljednjoj presudi naložio Tel Avivu da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut u maju 6.

TRT Balkan / agencije