Nakon 20. runde Astanskih razgovora o Siriji, održanih u Astani, glavnom gradu Kazahstana, objavljena je zajednička završna izjava.     Foto: AA

Turkiye, Rusija i Iran, zemlje garantori pregovora u Astani o Siriji, istaknuli su važnost nastavka napora za normalizaciju sirijsko-turskih odnosa.

Nakon 20. runde Astanskih razgovora o Siriji, održanih u Astani, glavnom gradu Kazahstana, objavljena je zajednička završna izjava.

U zajedničkoj izjavi, garantori iz Astane Turkiye, Rusija i Iran ponovno su potvrdili svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Sirije.

Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog humanitarne situacije, koja je pogoršana posljedicama razornog zemljotresa koji je pogodio Siriju 6. februara 2023. godine.

Na sastanku u Astani raspravljalo se o napretku u pripremi mape puta u konzultacijama za normalizaciju sirijsko-turskih odnosa. Također, istaknuta je konstruktivnost susreta na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije, Irana i Sirije.

Na četverostranim sastancima održanim u koordinaciji ministarstava odbrane, obavještajnih poslova i vanjskih poslova četiri zemlje za normalizaciju odnosa Sirije i Turkiye istaknuta je važnost nastavka aktivnih napora na ovom području u skladu s postignutim propisima.

Istaknuto je da je važno unaprijediti ovaj proces na temelju dobre volje i dobrosusjedskih odnosa kako bi se stvorili povoljni uvjeti za siguran, dobrovoljan i dostojanstven povratak sirijskih izbjeglica, kako bi se potaknuo politički proces i neometan protok izbjeglica iz Sirije, kao i humanitarna pomoć.

Ponovljena je odlučnost za nastavkom zajedničkog rada na borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, te u borbi protiv separatističkih programa koji podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemalja u susjedstvu Sirije, uključujući prekogranične napade.

Osuđeni su napadi terorističkih organizacija i njihovih podružnica, koje pod različitim imenima djeluju u raznim dijelovima Sirije, na civilne objekte.

Između ostalog, osuđeni su nezakoniti pokušaji samoupravljanja i djelovanje zemalja koje podržavaju terorističke formacije u sjeveroistočnoj Siriji (PKK/YPG). Konstatirano je da se trajna sigurnost i stabilnost na ovom području može postići samo na temelju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. ​​

O zajedničkoj izjavi oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye. Zamjenik ministra vanjskih poslova Turkiye abmasador Birak Akcapar je prisustvovao pomenutom sastanku u Astani.

"Strane su primijetile nužnost stvaranja potrebnih uvjeta unutar Sirije kako bi se osigurao siguran, dobrovoljan i častan povratak Sirijaca", poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

TRT Balkan / agencije