Mnogi radnici u Francuskoj na poziv sindikata stupaju u štrajk i izlaze na demonstracije protiv penzione reforme.         Foto: AA

Mnogi radnici u Francuskoj na poziv sindikata u utorak stupaju u štrajk i izlaze na demonstracije protiv penzione reforme.

Zaposleni u sektorima javnog saobraćaja, obrazovanja, energetike, javnog sektora kao i avio saobraćaja u utorak će stupiti u štrajk protiv penzione reforme, koja ima za cilj povećanje starosne granice za odlazak u penziju s 62 na 64 godine.

U saopštenju sindikata Solidaires navodi se da će u utorak biti održane demonstracije na 268 lokacija širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin objavo je da je ukupno 11 hiljada policajaca i pripadnika žandarmerije, od kojih 4.000 samo u Parizu, raspoređeno u okviru sutrašnjih protesta.

U saopštenju pariške policije navodi se da će demonstracije u Parizu početi u 14 sati po lokalnom vremenu na Trgu Italije i da postoji opasnost od prekida saobraćaja u tom dijelu grada.

Sindikati su pozvali na demonstracije i štrajkove nakon što je premijerka Elisabeth Borne otkrila detalje penzione reforme početkom januara.

Borne je izjavila da će minimalna penzija takođe porasti na 85 posto minimalne plate, što znači blizu1.200 eura mjesečno.

Počevši od 2027. godine, promjena će također predviđati najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Više od milion ljudi učestvovalo je u demonstracijama protiv penzione reforme održanim širom Francuske 19. januara, a osam vodećih sindikata pozvalo je ljude da ponovo izađu na ulice 31. januara.

TRT Balkan / agencije