Francuski Lafarge pomagao terorističku organizaciju Daesh/ISIS     Foto: Reuters

Francuski proizvođač cementa Lafarge izjasnit će se krivim za američke optužbe za pružanje materijalne podrške terorističkoj grupi Daesh, navodi se u više izvještaja objavljenih u utorak.

To je objavio Holcim, koji je kupio Lafarge 2015. godine, a očekuje se da će Ministarstvo pravde SAD-a održati konferenciju za novinare kasnije u utorak na kojoj će službeno objaviti sporazum o priznanju krivice.

Kao dio svog izjašnjavanja, Lafarge-Holcim, kako je kompanija sada poznata, pristala je platiti kaznu u iznosu više od 777 miliona dolara nakon što je njegova sirijska podružnica izvršila plaćanja naoružanim grupama, uključujući Daesh, kako bi zaštitila svoje osoblje u ratom razorenoj zemlji. Sveukupno, otprilike 17 miliona dolara plaćeno je terorističkoj grupi od 2012. do 2014. godine, navodi CNBC.

Holcim je rekao da podržava sporazum o priznanju krivice i tvrdi da "nijedno ovo ponašanje nije uključivalo Holcim".

"To je u potpunoj suprotnosti sa svime za šta se Holcim zalaže", navodi se u saopštenju kompanije. "Lafarge SA i LCS su prihvatili odgovornost za radnje pojedinačnih uključenih rukovodilaca, čije ponašanje je bilo flagrantno kršenje Lafargeovog kodeksa ponašanja. Duboko žalimo što se ovo dogodilo."

Mislilo se na Lafarge Cement Syria (LCS), koja je bila Lafargeova sirijska podružnica sve dok nije zaustavila rad u oktobru 2014.

Prethodna interna istraga otkrila je nezakonita plaćanja Daeshu i drugim militantnim grupama u Siriji.

TRT Balkan / agencije