"Emmanuel Macron održao je tajni sastanak u Jelisejskoj palati 17. januara, dva dana prije početka štrajkova širom zemlje i protesta zbog projekta penzione reforme", rekla je novinarka Eve Roger.     Foto: AFP

Neposredno prije nego što su milioni ljudi izašli na ulice protestujući protiv planova za penzionu reformu, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je glavnim medijima u zemlji da prošire "dobar glas" o njegovim kontroverznim prijedlozima.

"Emmanuel Macron održao je tajni sastanak u Jelisejskoj palati 17. januara, dva dana prije početka štrajkova širom zemlje i protesta zbog projekta penzione reforme", rekla je novinarka Eve Roger.

Ona je za TV5 rekla da je u razgovoru s 10 glavnih urednika medija među kojima su "Le Figaro", "BFMTV" i "Le Monde", Macron nastojao da proširi dobar glas kako bi utjecao na javno mnijenje.

Prema njenim riječima, novinari nisu mogli da citiraju Macrona niti da objave da su razgovarali s njim.

Kao dokaz je navela bilten sa sajta Politico od 18. januara u kojem se pominje sastanak koji je organizovao Macron kako bi "saopštio neke poruke, bez kamera ili mikrofona".

Projekat penzione reforme, koji uključuje postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, izazvao je bijes radnika i sindikata.

Nakon što su objavljeni detalji penzionih reformi, Francuska je 19. januara postala poprište štrajkova koji su održani širom zemlje.

Prema podacima Sindikata CGT, najmanje dva miliona građana izašlo je na ulice Francuske, od kojih je oko 400.000 bilo u glavnom gradu Parizu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procijenilo je broj demonstranata u cijeloj zemlji na 1,12 miliona, od kojih 80.000 u Parizu.

U narednim sedmicama očekuje se još protesta u Francuskoj.

TRT Balkan / agencije