Iako je u saopćenju navedeno da utvrđivanje aktivnosti vojske nije bilo u okviru istrage, važno je napomenuti da postoji utvrđivanje o rezultatima zračnih aktivnosti.           Foto: Reuters

Iz Ureda za odnose s javnošću izraelske policije reagovali su na vijest koju je objavio list "Haaretz" u vezi s istragom sprovedenom povodom incidenta koji se dogodio na muzičkom festivalu 7. oktobra.

Navedeno je da uprkos izvještaju lista "Haaretz" u policijskoj istrazi nije bilo spominjanja aktivnosti izraelske vojske.

"Stoga nema naznaka da je bilo kakva zračna aktivnost u regionu nanijela štetu civilima", saopćeno je.

Iako je u saopćenju navedeno da utvrđivanje aktivnosti vojske nije bilo u okviru istrage, važno je napomenuti da postoji utvrđivanje o rezultatima zračnih aktivnosti.

"Posebno u ovom periodu pozivamo medije da pokažu odgovornost u svom izvještavanju i da svoje vijesti baziraju samo na zvaničnim izvorima", navedeno je u saopćenju policije.

List "Haaretz" u subotu je objavio informaciju o sigurnosnoj procjeni izraelskih sigurnosnih zvaničnika povodom napada Hamasa iz Gaze 7. oktobra.

U ocjeni visokih izraelskih sigurnosnih dužnosnika, na osnovu zapisnika o ispitivanju pripadnika Hamasa i policijske istrage o incidentu, navedeno je da Hamas nije imao prethodna saznanja o muzičkom festivalu koji se održava u blizini Pojasa Gaze.

Kako se navodi, policijska istraga je utvrdila da je većina učesnika festivala uspjela da pobjegne, jer je odlučeno da se zabava prekine pola sata prije nego što se začuo prvi pucanj.

"Haaretz" navodi da je istraga otkrila i da je izraelski ratni helikopter pucao na civile otvarajući vatru na pripadnike Hamasa.

"Prema policijskom izvoru, istraga pokazuje i da je borbeni helikopter izraelske vojske koji je stigao na mjesto događaja i navodno otvorio vatru na teroriste također pucao na neke učesnike festivala. Prema policiji, 364 osobe su ubijene na festivalu", objavio je "Haaretz".

Izraelski list "Yedioth Ahronoth" objavio je i izvještaj o trenucima kada su helikopteri izraelskog ratnog zrakoplovstva intervenisali u napadu Hamasa iz Gaze 7. oktobra.

"Hamasovi teroristi dobili su instrukcije da se polako stapaju s gomilom i da se ni pod kojim okolnostima ne kreću. Na taj način su pokušali da zavaraju zračne snage da povjeruju da su oni ispod Izraelci. Ova obmana je djelovala neko vrijeme, sve dok se Apachi helikopteri nisu morali osloboditi svih stega. Piloti su teško razlikovali ko je terorista, a ko Izraelac. Kada su to shvatili, oko devet sati, neki od njih su odlučili da samostalno upotrebe rakete protiv terorista, bez odobrenja nadređenih", objavljeno je.

U pismu upućenom novinarima 26. oktobra, Jedinica za vojnu cenzuru Vojnoobavještajne uprave izraelske vojske uvela je razne zabrane vijesti o Gazi i zatražila da se šalju sve vijesti i vizualni materijali o toku rata i aktivnostima vojske "jedinici za cenzuru" prije objavljivanja.

TRT Balkan / agencije