"Očuvanje mira u Crnom moru i sprečavanje inicijativa koje bi ga mogle ugroziti su među našim osnovnim prioritetima kao implementatorima Montreux konvencije", podvukao je Fidan.      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u utorak je naglasio nepokolebljivu predanost njegove zemlje odredbama Montreux konvencije iz 1936. koja regulira prolazak brodova kroz turske tjesnace.

"Nastavićemo da sprovodimo Montreux konvenciju do kraja", rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon sastanka s bugraskom koleginicom Marijom Gabrijel u Sofiji, dodajući da nikakva diskusija o ovom pitanju ne dolazi u obzir.

"Očuvanje mira u Crnom moru i sprečavanje inicijativa koje bi ga mogle ugroziti su među našim osnovnim prioritetima kao implementatorima Montreux konvencije", podvukao je Fidan.

Izražavajući zadovoljstvo sporazumom između Turkiye, Bugarske i Rumunije o uspostavljanju Pomorske grupe za protivminsku borbu u Crnom moru (MCM Black Sea), Fidan je to istakao kao primjer regionalne sigurnosne saradnje.

Naglasio je da Turkiye na ovu inicijativu ne gleda samo kao na demonstraciju regionalnog vlasništva, već i kao na korak u skladu s duhom savezništva.

TRT Balkan / agencije